İsim ve Soyadı Değişikliği Davası Nedir?

İsim ve soyadı davası, kişinin isminden veya soyadından memnun olmaması ya da haklı bir nedenden kaynaklı değiştirmek amacıyla açılan davalardır. Kişinin kendisi veya yaşı küçükse, bir vekili ile de dava açabilme hakkına sahiptir. İsim ve soyadı değişikliği davası ile isim ve soyadı düzeltme davası birbirinden farklıdır ve karıştırılmaması gerekir. Düzeltme işlemleri isim ve soyadı davalarına göre daha hızlı ve kolay bir işlemdir.

Hangi Durumlarda İsim ve Soyadı Davası Açılır?

Kişinin isim ve soyadı değişikliğinde haklı bir sebebi olmalı ve mahkeme huzurunda bunları sunmalıdır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Milli değerlere aykırı olması
  • Din değiştirme amacıyla istenilen değişiklik
  • Komik ve alay edilebilir olması
  • Kişinin mesleki itibarına zarar vermesi
  • Aile bağlarından kaynaklı sorunlar
  • Herhangi bir travma veya olayı anımsatması
  • Örf ve adetlere uygun olmaması
  • İsmen kötü tanınan bir kişiyle özdeşleşmesi
  • Genel ahlaka aykırı olması

Yukarıda saydığımız bu sebepler dışında kişinin kendince farklı bir sebebi de bulanabilir. Hâkim sunulan bu haklı sebebe bakarak gerekli isim ve soyadı değişikliğine karar vermektedir.

İsim ve Soyadı Değişikliği Davasının Süresi

İsim ve soyadı değişikliği davaları mahkemeye göre değişmekle beraber genel olarak üç ve altı ay gibi bir zamanda tamamlanır. Prosedüre uygun bir şekilde hazırlanan evraklar ve dilekçeler ile birlikte hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır.

İsim ve Soyadı Davasında Yetkili Mahkeme

İsim ve soyadı davalarında yetkili mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir. Davayı açan kişi ikametgâhının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak dava açabilir.  Davaya Nüfus Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir memur davalı olarak katılmaktadır.

İsim ve Soyadı Davasında Gerekli Belgeler Nelerdir?

İsim ve soyadı değiştirme davasında yetkili mahkemeye sunulacak olan dilekçe usulüne uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Hazırlanılan dilekçede veya ekinde sunulacak deliller değişiklik sebebini kanıtlamalıdır. Kişinin sunduğu haklı sebebe dayanarak sosyal çevresinde bulunan tanıkların ismi de dilekçe de yer almalıdır.  İsim ve soyadı değişikliği davasında sunulan deliller ve tanıklar sunulan haklı sebebi destekleyici nitelikte olmalıdır. Delil ve tanıklar davanın seyrinde büyük bir önem taşımaktadır. Bu tür davalarla ilgilenen bir avukattan hukuki danışmanlık alarak süreci daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.

İsim ve soyadı değişikliği hakkında detaylı bilgi almak için İzmir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu
Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu

Av. Harun Ümit Eren ve Av. Bahadır Gökhan Kaya’nın 2016 yılında kurmuş olduğu Kapital Hukuk Bürosu; değişen ve globalleşen dünyaya müvekkillerinin uyumlanmasını hedefler. Bünyesindeki avukatları, sigorta uzmanları ve icra ekibiyle, ticari faaliyetler için yurtiçi veya uluslararası alanda Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Sigorta Hukuku, İcra-İflas Hukuku ve Vergi /SGK Hukuku alanlarında yoğunlaşarak daha kaliteli ve kapsamlı hizmet vermeyi hedefler.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir