Kiracının Mücbir Sebeple Erken Tahliye Hakkı

KİRACI MÜCBİR SEBEPLERE DAYANARAK KİRALANAN TAŞINMAZI ERKEN TAHLİYE EDEBİLİR Mİ?

Bir taşınmazı kiralayan kişi mücbir sebeplere dayanarak erken tahliye isteminde bulunabilir. Kanun koyucu gerekli hükümler doğrultusunda bu imkanı tanımıştır.

Kiralık bir ev bakarken genelde yaşam şekillerimizi ve gelecek planlarımızı ekonomik durumlarımızı ele alarak değerlendirerek kendimize en uygun olanı bulmaya çalışırız. Bulduğumuzda da kiraya veren ile bir kira sözleşmesi imzalarız.

Kira sözleşmesi gerekli kanun hükmü uyarınca tanım olarak “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”

Bazen kendimize uygun olarak bulduğumuz evden çıkmak isteriz eğer bu olağan hayatın akışına uygun bir istek ise kiracı olarak kiralanandan tahliye istemi olağan fesih sebeplerine dayanılabilecektir.

Ancak bazen hayatın olağan akışına uygun olmayan durumlarla karşı karşıya kalırız böyle durumlarda kiralanan taşınmazı tahliye etmek ve en az zararla bunu yapmak isteriz. Bu istem için kanun koyucu kira sözleşmesinin önemli sebeplerle olağanüstü feshini öngörmüştür.

Kira Sözleşmesinin Önemli Sebeplerle Olağanüstü Feshi (TBK m.331)

Borçlar Kanunu m.331 uyarınca “Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.” demektedir.

NEDİR ÖNEMLİ SEBEPLER VE KİRA SÖZLEŞMESİNE ETKİSİ?

Önemli sebeplerin ne olduğunu kanun koyucu açıkça belirtmemiş olsa da burada anlaşılması gereken öngörülmesi mümkün olmayan durumlardır. Önceden öngörülemeyen bazı sebeplerin ortaya çıkmasıyla kira sözleşmesinin temelinin çökmüş ya da artık devamının taraflardan beklenemeyecek ölçüde değişikliğe uğramış olması gerekmektedir.

Bu durumlar geçmiş Yargıtay kararları ışığında savaş hali, ekonomik kriz, deprem gibi öngörülmesi mümkün olmayan örnekler verilebilir. Bu tip durumlar ve daha fazlası somut olaylara göre çeşitlilik gösterilebilecektir.

FESİH BİLDİRİMİ VE SÜRESİ

Olağanüstü fesih demek derhal feshi maalesef beraberinde getirmez bunun içinde yasal fesih bildirim sürelerine uymak gerekecektir.

Kira sözleşmesinin bildirim ile sonlanması için fesih bildirim süresine uyarak yapılan bildirimin karşı tarafa ulaşmasından 3 ay sonra kira sözleşmesi sona erecektir.

Yargıtay kararı: 6. Hukuk Dairesi 2015/7564 E. , 2015/11172 K

Deprem ve benzeri mücbir sebepler ile taşınmazın tahliyesi veya kira bedelinin uyarlanması ile ilgili detaylı bilgilendirme için bu konudaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bizler de tam da bu sebepten, İzmir Kapital Hukuk ve Danışmanlık olarak; İzmir ve çevre illerde, borçlar hukuku alanında, hukuki sorun ve çözümü, uyuşmazlık konularında danışmanlık ve temsil faaliyetleri gibi yargı ihtiyaçlarınızda danışabileceğiniz merciler olarak buradayız. İzmir avukat arasında öne çıkan Kapital Hukuk Büromuz, birçok dava konusunda uzmanlığını ortaya koyarak size en iyi hizmeti sunmaktadır. Detaylı bilgiye ana sayfamızdan ulaşabilir ve merak ettiğiniz diğer konularda Kapital Hukuk Bürosu İletişim bilgilerinden birini tercih ederek bizlere danışabilirsiniz.

Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu
Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu

Av. Harun Ümit Eren ve Av. Bahadır Gökhan Kaya’nın 2016 yılında kurmuş olduğu Kapital Hukuk Bürosu; değişen ve globalleşen dünyaya müvekkillerinin uyumlanmasını hedefler. Bünyesindeki avukatları, sigorta uzmanları ve icra ekibiyle, ticari faaliyetler için yurtiçi veya uluslararası alanda Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Sigorta Hukuku, İcra-İflas Hukuku ve Vergi /SGK Hukuku alanlarında yoğunlaşarak daha kaliteli ve kapsamlı hizmet vermeyi hedefler.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir