E-2 YATIRIMCI VİZESİ

Bu yazımızda E-2 yatırımcı vizesi ve onun ne olduğunu ve dahi nasıl alındığını inceleyeceğiz.

GİRİŞ

Yatırım, belirli bir kaynağın veyahut değerin gelir sağlamak amacıyla işlenmesi, kullanılması anlamına gelir. Bu şekliyle menkul kıymetler zaman içerisinde yatırım ile değer kazanır.

Ülkeler arası yatırım ise politik ve ekonomik sebeplerden ötürü iki taraf için de çok önemlidir. Başka ülkede yatırım yapmak, yatırım yapan kişi ve ülkesi için çok büyük artılar sağlar. Kişi için ekonomik fayda sağlamakla birlikte, ülkesi için ise ekonominin yanında pazar arayışının sağlanmasında büyük rol oynar.

Birçok ülkede yatırımcı olunabilir. Amerika’da yatırımcı olmanın başlıca şartı ise E-2 Yatırımcı Vizesi sahibi olmaktır. Bu vizeye sahip olmadan Amerika’da yatırım yapılamaz.

E-2 YATIRIMCI VİZESİ NEDİR?

E-2 Yatırımcı Vizesi, yabancı bir girişimcinin Amerika’da yatırım yapmak, istihdam sağlamak ve kazanç elde etmek isteyen bireylerin başvurduğu göçmen olmayan vize türüdür. Yeni iş kurmak veya mevcut bir işin en az yüzde ellisini satın almak şeklinde gerçekleşebilir.

Yatırım tutarı, yatırım yapılmak istenen işe göre belirlenir. Minimum bir tutar belirlenmemiştir fakat vizeyi alabilmek için hakem, yatırım tutarınızın önerilen girişimi işletmek için yeterli olduğuna ikna edilmelidir. Aksi halde E-2 Yatırımcı Vizesi başvurunuzun kabul almamasına yol açabilir.

E-2 YATIRIMCI VİZESİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

İş için minimum yatırım tutarı olmadığından yatırımcı bu konuda serbesttir. Sadece yatırım yapmak istediği iş için uygun yatırımı önermesi yeterlidir.  E-2 Vizesi alma süresi diğer vize türlerine göre daha hızlı tamamlanabilir olup genellikle dosyalama tarihinden itibaren 5-6 ay içerisinde tamamlanır.

Yatırımcının farklı bir işe yatırım yapması gerekmemektedir. Kendi işine yatırım yapabilir. Kendi işine ek olarak eş başka bir iş faaliyetinde de bulunabilir ancak yatırımcı, yatırım yaptığı işi sürekli olarak geliştirmeli ve yönlendirmelidir.

Yatırımcı, eşi ve yirmi bir yaşından küçük evlenmemiş çocukları Amerika’da yaşayabilirler, çalışabilirler ve orada yaşamanın diğer avantajlarından da faydalanabilirler ayrıca ABD sosyal güvenlik numarası alma hakkına da sahiptirler.

E-2 Yatırımcı Vizesi’nin diğer vizelere göre en büyük avantajı ise yatırımcı, yatırım yaptığı işi geliştirmeye ve ilerletmeye devam ettiği sürece kendisi eşi ve yirmi bir yaşından küçük çocukları dâhil olmak üzere iki yılda bir maksimum süre sınırı olmaksızın vize yenilemelerine izin verilir.

E-2 YATIRIMCI VİZESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

E-2 Yatırımcı Vizesi almanın en büyük şartı, Amerika ile arasında ticaret anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olmanızdır. Türkiye anlaşma yapan ülkeler arasındadır.

İkinci olarak Amerika Birleşik Devletlerinde gerçek bir işe yönelik yatırım yapmak, istihdam sağlamak ve ekonomik kazanç elde etmiş olmak gerekmektedir. Bu nedenle Amerika’da ev sahibi olmanız ya da sadece çalışmak için gitmiş olmanıza size E-2 vizesi alma imkânı vermemektedir.

Yatırım için ne kadar minimum tutar belirlenmemiş olsa da önemli miktarda para ile yatırımda bulunmak gerekmektedir. Bu para hibe olabilir ancak borç olamaz.

Yatırımcının yaptığı yatırımın istihdam artırıcı ve gelir getirici olması gereklidir.

Vize başvurusunda bulunacak kişi ya şirket sahibi ya şirketin en az yüzde 50 ortağı ya da şirket içinde yönetici konumunda olmalıdır. Kişi E-2 vizesi alabilmek için yeni bir yatırım yapabileceği gibi bir şirketi satın da alabilir. Bir farklılık teşkil etmez.

Son olarak yatırımın aktif ve sürekli olması gerekmektedir. Sürekli olmayacak bir yatırım için E-2 Yatırımcı Vizesi verilmesi söz konusu değildir.

E-2 YATIRIMCI VİZESİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Amerika ile arasında ticaret ve seyrüsefer anlaşması bulunan ülke vatandaşları E-2 vizesine başvurabilir. Amerika E-2 vizesi için bir kota belirlememiştir. Yatırımcı portföyü taşıyan ve şartlara uyan kişiler E-2 vizesine sahip olabilir.

Yatırımcı Amerika’da devraldığı işletme ile de E-2 vizesine başvuru yapabilir. Kişinin turist vizesi ile Amerika’ya gelip daha sonra E-2 vizesine başvurması da mümkündür.

Ayrıca yatırımcı, işletmesinde çalışması gerekli olan kişiler için de bu durumu ispatlayarak onlar içinde işletmesinde çalıştırmak amacıyla E-2 vizesi alabilir.

EN AZ SERMAYE YATIRIM TUTARI NEDİR?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz üzere minimum bir yatırım miktarı belirlenmemiş olmakla beraber uygun yatırım tutarını belirleyen şey işin niteliğine veya büyüklüğüne göre değişmektedir.

VİZE BAŞVURUSUNDA BULUNULMADAN ÖNCE SERMAYE YATIRILMALI MIDIR?

Evet, vize başvurusundan önce sermayeyi yatırmış olmalısınız. E-2 Vizesi düzenlemeleri, fonların veya varlıkların işletmeye taahhüt edilmesi ve taahhütlerin gerçek ve geri alınamaz olması gerektiğini belirtir. Bir E-2 Vizesinin verilmesine bağlı olarak transferin serbest bırakılması için bir emanet hesabında tutuldukları takdirde, fonlar “geri dönülmez şekilde taahhüt edilmiş” olarak kabul edilebilir.

E-2 VİZE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Amerika’dan veya Amerika ile ticaret anlaşması yapmış olan kendi ülkenizden başvuru yapılabilir. Amerika ile ticaret anlaşması veyahut seyrüsefer anlaşması olmayan bir ülke vatandaşı iseniz başvuru yapılamaz.

Başvuru için DS-160 formu doldurulması zorunlu olup pasaport, fotoğraf, banka bilgileri ile birlikte yatırımınız için iş planı da başvuruya eklenmelidir.

Vize başvurusunu yatırımcı olan kişi de yapabilir fakat süreç oldukça teknik ve karmaşık olduğundan profesyonel yardım alınması önem arz etmektedir.

E-2 VİZE BAŞVURUSUNUN SONUCU NASIL BELİRLENİR?

Sonuç, başvuru belgelerinin teslimi ve yapılacak olan mülakatın sonunda belirlenecektir.

E-2 YATIRIMCI VİZESİ İÇİN EĞİTİM ŞART MIDIR?

Başvuru için eğitim şartı aranmamaktadır fakat yapılacak olan mülakatta işi bildiğinizi göstermeniz gerekmektedir.

MÜLAKAT AŞAMASI ZORUNLU MUDUR?

Çoğu ülke için de zorunlu olmakla beraber Türkiye’den başvuracak olan yatırımcılar için mülakat aşaması zorunludur. E-2 vizesi için eğitim şartı aranmadığından mülakatta genel olarak işi bilip bilmediğiniz ölçülmektedir

E-2 VİZESİNİN SÜRESİ NE KADARDIR?

E-2 vizesi kesin olmamakla birlikte 5 sene için verilir. Vize verilen yatırımcıya Amerika’ya girdikten sonra kalması için 2 sene süre verilir.

Yatırımcı, yatırım yaptığı işi sürekli olarak geliştiriyor ve yönlendiriyor ise bu iki yıllık sürenin uzatılması mümkündür. Ayrıca vize sahibi kişilerin Amerika dışı seyahatlerinden sonra geri dönüşlerinde bu iki yıllık sürenin yeniden başlaması gündeme gelecektir.

E-2 VİZE SÜRECİ HIZLANDIRILABİLİR Mİ?

E-2 vizesi genel olarak dosyalamadan itibaren 5-6 ay içerisinde sonuçlanmaktadır bununla birlikte ABD içinden ‘’Premium’’ olarak başvurmanız halinde işlem süresi yaklaşık 15 güne kadar düşebilir.

VERGİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ NASIL BELİRLENİR?

Vergi yükümlülüğü gelirinize göre belirlenmektedir.

E-2 VİZESİ İLE AMERİKAN VATANDAŞLIĞI ALINABİLİR Mİ?

E-2 Yatırımcı Vizesi, yatırımcılara Amerika’da yatırım yapma izni veren bir vize türüdür. Kişilere Amerikan vatandaşlığı veya Green Card imkânı sağlamamaktadır.

HANGİ YATIRIMLAR İÇİN E-2 VİZESİ ALINAMAZ?

E-2 vizesi sadece bir iş üzerinden, Amerika’da bir işi geliştirmek, yönlendirmek ve istihdam sağlamak için yatırımcılara verilen bir vize olduğundan geliştirme, ilerletme yönlendirme yapılamayacak yatırımlar için verilemez.

Bankadaki para, emlak, kâr amacı gütmeyen organizasyonlara yapılacak yatırımlar, hisse senetleri E-2 Yatırımcı Vizesi için uygun değildir.

SONUÇ

Yazımızda E-2 vizesinin ne olduğu, yatırımcının nasıl E-2 vizesine sahip olacağı ve avantajlarının neler olduğu genel hatlarıyla açıklandı. E-2 vizesi Amerika’da yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için önemli ve alınması zorunlu olan bir vize türüdür.

Amerika’da yatırımcı olmanın en büyük şartı E-2 Yatırımcı Vizesi ’ne sahip olmaktır. Bu vize türüne sahip olmayan bir kişi Amerika’da yatırım yapma hakkına sahip değildir. Bu vizeye sahip olmanın ise belirli şartları vardır. Bu şartları taşıyan kişi gerekli belgeleri ve DS-160 formunu doldurarak başvurusunu yapar ve vizeyi almaya hak kazanır.

Vizenin belirli avantajları bulunmakla birlikte bu avantajlardan yatırımcının ailesi de faydalanabilir. Bu vize 5 yıl süre ile verilmekte ve yatırımcı ile ailesine de Amerika’da iki yıl kalma süresi tanımaktadır. İki yıl kalma süresi yatırımcı, yatırım yaptığı işi sürekli olarak geliştirmekte ve bu işe halen istihdam sağlamakta ise başvuru yapılarak uzatılması istenebilmektedir.

İzmir en iyi avukat olarak, hukuki konularda size rehberlik etmek ve sorularınıza cevap vermek için buradayız. Diğer yazılarımıza göz atmak için linke tıklayabilirsiniz.

Yaz Stajyeri Gülce KIRSOY

Av. Muhittin KURNAZ

Sosyal Medyada Bizi Takip edin

https://www.facebook.com/kapitalhukuk

https://www.instagram.com/kapitallegal/

https://tr.linkedin.com/company/kapi%CC%87tal-hukukv

Son Yazılar

Hukuki Yardım Al

Danışmak istediğiniz her konuda bize ulaşın!

BİZE ULAŞIN