Bu yazımızda Türk vatandaşlığının kazanılması ve şartları ele alınacaktır.
GİRİŞ
Türk Vatandaşlığı, 5091 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik şartlarına uygun olarak iki temel durumda kazanılabilir. Bunlardan ilki doğumla kazanılması, ikincisi sonradan başvuru yoluyla kazanılmasıdır. Bu yazımızda odaklanacağımız kısım ikinci yol olan başvuru aracılığıyla Türk vatandaşlığının kazanılması durumu farklı başlıklarda incelenebilir.Belirtmek gerekir ki, kanunda gereken şartları yerine getiriyor olmanız, vatandaşlık başvurunuzun onaylanacağına dair kesin bir durum yoktur. Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkili makamı onayınca başvurunuz değerlendirilecek ve vatandaşlık hakkınız tayin edilecektir.Vatandaşlık başvuru süreci, bulunduğunuz durum ve şartlarınıza göre izlenmesi gereken süreç ve gerekli belgeler değişkenlik göstereceğinden, bu konuda uzman bir avukat ile birlikte başvuru yapmanız ve sürecin yönetilmesi faydalı olacaktır.Geçtiğimiz yıllarda Türk vatandaşlığı başvurularının arttığını göz önünde bulundurarak, Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların yahut vatansızların, başvuru şartları nelerdir ve Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır konusunu ele alacağız.Doğumla Türk Vatandaşlığının KazanılmasıBaşlıktan da belli olacağı üzere, doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı soy bağı veya doğum yerine göre kendiliğinden kazanılabilir. Yani anne veya babanın doğum tarihinde Türk vatandaşı olması yeterlidir. Eğer 18 yaşını tamamladıysanız ve yurtdışında yaşıyorsanız doğumunuza dair bildirimde bulunarak Türk vatandaşlığı kazanmanız mümkündür.Ayrıca Türkiye’de doğan bir çocuğun herhangi bir devletin vatandaşlığını kazanmamış olması durumunda, doğumundan itibaren Türk vatandaşı olacağı kanunda belirtilmiştir.Doğum şartı dışında, bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan yabancı kişiler, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil etmedikleri sürece, Türk vatandaşlığı kazanabilirler.Türk Vatandaşlığının Sonradan Kazanılmasının Genel Hükümleri- 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 11. maddesinde düzenlenen şartlara göre, Türk vatandaşlığını sonradan kazanmak isteyen yabancılar;
- Vatandaşı olduğu ülkenin kanununa göre ya da vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmalıdır.
- Başvuru tarihinden geriye doğru 5 yıl ikamet etmiş olmak,
- Türkiye’ye yerleşmeye karar verdiğini kanıtlar nitelikte mal edinimi, yatırım, iş kurmak, çalışmak gibi davranışlarla teyit etmek veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek ya da Türkiye’de eğitimini tamamlamak gibi şartları yerine getirmek.
- Genel sağlık bakımından ve milli güvenlik, kamu düzeni bakımından bir engel teşkil etmemek.
- Yeterli bir seviyede Türkçe konuşabilmek