Alkollü Araç Kullanımında Sigorta Ödeme Yapar Mı?

Bu yazımızda alkollü araç kullanımında sigorta ödeme yapar mı konusuna değinilecektir.

Alkollü araç kullanımı hem trafik güvenliği hem de sigorta süreçleri açısından önemli bir konudur. Trafik kazalarının en yaygın ve potansiyel olarak ölümcül nedenlerinden biri olan alkollü araç kullanımı, sürücülerin ve diğer yol kullanıcılarının hayatını ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Ancak alkollü araç kullanımının sigorta kapsamında nasıl değerlendirildiği ve olası maddi sonuçları konusunda bazı belirsizlikler bulunmaktadır.

Sigorta poliçeleri alkollü araç kullanımından kaynaklanan hasarları kapsam dışı bırakabilir mi?

Sigorta poliçeleri alkollü araç kullanımından kaynaklanan hasarları kapsam dışı bırakabilir mi?

Sürücünün alkollü olduğu ve bu durumun kazaya neden olduğu tespit edilirse, sigorta şirketi hasar talebini reddedebilir veya kısmen ödeme yapabilir.

İlgili içerik: Trafikde Kaza Tespiti Tutanağı

Alkollü araç kullanımının sigorta poliçesi üzerindeki etkilerini anlamak ve bu durumun olası sonuçlarını değerlendirmek son derece önemlidir.

Bu yazıda Sigorta poliçelerindeki genel hükümler, alkollü araç kullanımının yasal ve sigorta perspektifinden değerlendirilmesi, kazalarda sigorta şirketlerinin takip ettiği prosedürler ve sürücülerin bu tür durumlarla karşılaştıklarında nasıl hareket etmeleri gerektiği gibi konuları ele alacağız.

Karayolları Trafik Kanunu’ndaki Düzenlemeler

KTK m.48 de Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı düzenlenmiştir.

Hükümde ‘’Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaklandığı,

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanıldığı,

Kişinin yaralanmalı veya ölümlü ya da kollukça müdahil olunan maddi hasarlı trafik kazasına karışması hâlinde, ikinci fıkrada belirtilen muayeneye tabi tutulması zorunlu olduğu’’

Alkol kullanımı sürücünün kusurlu davranışı olarak düzenlenmiştir.

Alkollü Kaza Hasarını Kasko Öder Mi?

Alkollü araç kullanımı, trafik kurallarına aykırı bir durumdur. Bu nedenle, alkollü araç kullanarak meydana gelen bir kaza durumunda, aracınızın kasko sigortası devre dışı kalabilir. Kasko sigortası, aracınızın kendisine veya üzerinde meydana gelen hasarlara genellikle kaza, hırsızlık, doğal afet gibi beklenmeyen durumlar için koruma sağlar. Ancak alkollü araç kullanımı gibi bilinçli bir ihlal sonucunda meydana gelen hasarlar, sigorta poliçesinde belirtilen şartlar gereğince genellikle kapsam dışında tutulabilir.

Bu durum, sigorta şirketlerinin poliçelerinde yer alan istisnalar arasında yer alabilir. Alkollü araç kullanımıyla ilgili trafik kazalarında, sigorta poliçesi genellikle sadece yasalara uygun kullanım durumlarını kapsayan zararları tazmin eder. Alkollü araç kullanımının yasalara aykırı olması, sigorta şirketlerinin kasko poliçeleri üzerinden hasar tazminatı ödememe hakkını doğurabilir.

Sonuç olarak, alkollü araç kullanımıyla meydana gelen kaza sonucu oluşan araç hasarlarının kasko sigortası tarafından karşılanıp karşılanmayacağı, sigorta poliçesinde belirtilen şartlara ve istisnalara bağlı olarak değerlendirilir. Bu nedenle, sürücülerin sigorta poliçelerini detaylı bir şekilde incelemeleri ve alkollü araç kullanımının poliçe kapsamındaki etkilerini anlamaları önemlidir.

İlgili içerik:

Araçtan Yoksun Kalma Tazminatı Nedir ve Nasıl Alınır?

İMM Nedir, Ne İşe Yarar?

Tam adı “Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası’’ olan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası; araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı (maddi ve manevi) güvence altına alan bir sigortadır.

İMM Her Koşulda Bize Koruma Sağlamaz

Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası’’ Madde 3-Manevi tazminat talepleri, ek sözleşme ile teminat kapsamı içine alınabilir. Bu taleplerin, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) dışında kalması nedeni ile, bu teminat, bahsi geçen zorunlu sigortanın varlığına bağlı olmaksızın, bu sigorta limitlerinin içinde hüküm ifade eder.

Alkolün etkisiyle meydana gelen trafik kazalarında, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nın 3. maddesi kapsamında sağlanan koruma geçerli olmadığından dolayı, bu durumda sürücülere koruma sağlamaz.

Alkollü Araç Kullanıldığında Sigorta Ödeme Yapar mı?

Alkollü araç kullanımıyla meydana gelen kazalar genellikle sigorta poliçeleri tarafından karşılanmaz çünkü bu tür durumlar sigorta şirketleri tarafından yüksek riskli olarak değerlendirilir. Sigorta poliçelerinde genellikle alkollü araç kullanımıyla ilgili belirli kısıtlamalar ve istisnalar bulunur. Alkolün etkisi altında araç kullanmak sürücünün dikkatini azaltabilir, reflekslerini yavaşlatabilir ve kazaya neden olma olasılığını artırabilir. Bu durumda, sigorta şirketleri kazanın meydana gelmesinde alkollü araç kullanımının rol oynadığını tespit ederse tazminat ödemeyi reddedebilir veya sorumluluğu sınırlayabilir.

Alkollü araç kullanımından kaçınmak sadece yasal yükümlülükleri yerine getirmekle kalmaz, aynı zamanda kişisel güvenliğimizi ve mali durumumuzu da korur.

Güvenli sürüş alışkanlıkları edinmek ve alkollü araç kullanımından kaçınarak trafik güvenliğine katkıda bulunmak hepimizin sorumluluğudur.

Diğer yazılarımıza göz atmak için linke tıklayabilirsiniz.

Yazar: Av. Eda Umay TÜRKELİ

Yazar: Yaz Stajyeri Sıla GÜNAY

Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu
Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu

Av. Harun Ümit Eren ve Av. Bahadır Gökhan Kaya’nın 2016 yılında kurmuş olduğu Kapital Hukuk Bürosu; değişen ve globalleşen dünyaya müvekkillerinin uyumlanmasını hedefler. Bünyesindeki avukatları, sigorta uzmanları ve icra ekibiyle, ticari faaliyetler için yurtiçi veya uluslararası alanda Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Sigorta Hukuku, İcra-İflas Hukuku ve Vergi /SGK Hukuku alanlarında yoğunlaşarak daha kaliteli ve kapsamlı hizmet vermeyi hedefler.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İzmir Avukat İletişim & Telefon Numarası

Danışmak istediğiniz her konuda bize ulaşın!

BİZE ULAŞIN