Boşanma Kararından Sonra Ne Olur?

Boşanma süreci öncesi ve karar sonrası dönemlerde karmaşık bir dizi işlem gerçekleştirildiği için bireylerin aklına ‘hakim boşanma kararı verdikten sonra ne olur’ şeklinde birtakım sorular takılabilir.

Boşanma davasının sonucunun kesinleşmesi için öncelikle 15 günlük bir süreye ihtiyaç duyulduğu bilinmelidir. Bu süre zarfında davanın temyiz edilmesi ve kesinleşmesi işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Taraflara hakimin sonuca bağlamış olduğu karar yazılı belge biçiminde gönderilmektedir.

Eğer karar temyiz edilmemiş ise boşanma davasının kararının resmi olarak kesinleşmesi söz konusudur.

Eğer dava temyiz edilecek ise davanın süresinin uzadığı ve hakimin kararının henüz resmiyette kesin hükmünde olmadığı görülür.

Kararın kesinleşmesinin ve boşanmanın gerçekleşmesinin ardından bireylerin yaşadıkları ildeki nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunarak kararı iletmeleri gerekmektedir. Bu sayede nüfus müdürlüğünde verilen karar ışığında bireylerin kimliklerine medeni hallerinin bekar olduğu, kadınlarda soy adı değiştirme gibi işlemler ele alınır.

Boşanma Kararı

İzmir Boşanma Avukatı

Hakim Boşanma Kararı Verdikten Sonra Yapılan İşlemler

Boşanma davasında mahkemeden karar çıktıktan sonra son duruşma esnasında her iki tarafa da kesin sonucun ne olduğu bildirilmektedir. Bu esnada gerekçeli boşanma kararı yazıya dökülür.

Ardından yazılar tarafların her ikisine de iletilmektedir. Gerekçeli kararın tebliğ edilmesi sırasında tebliğ belgesine dair bir nüsha da dosyanın içerisine eklenmektedir. Tebliğin hukuki olarak uygun olup olmadığı incelenmektedir.

Eğer temyiz işlemi yapılmayacaksa mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararı kesin hükmüne geçer ve dava sonuca bağlanmış olur. Kesinleşmenin gerçekleşmesinin ardından mahkeme tarafından kesinleşme şerhi hazırlanmaktadır.

Kesinleşme şerhi hazır olduktan sonra boşanma kararı nüfus müdürlüklerine bildirilmektedir. Nüfus müdürlüğü mahkeme kararı eline ulaştıktan sonra kararı her iki tarafın da sistemine geçirmektedir.

Nüfus kimliğinin değiştirilmesi için tarafların online sistem üzerinden nüfus müdürlüğü sitesine girilerek kimlik değişimi için randevu almaları ve randevu gününde ilgili müdürlüğe giderek gerekli evrakları tamamlamaları gerekmektedir. İşlemlerin bir kısmı e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Tüm bu süreç hakkında yapılacaklarla ilgili olarak nüfus müdürlüğünde çalışan kamu personeli tarafından gerekli bilgiler kişiye ulaştırılır.

Boşanma gerçekleştikten sonraki süreçte kimlik değişimi veya diğer başka herhangi bir durum hakkında tarafların bir araya gelmesine gerek duyulmamaktadır.

İzmir avukat, boşanma sonrasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümü için taraflara hukuki danışmanlık sunabilirler. Bu süreçte, izmir avukat, müvekkillerini yasal hakları konusunda bilgilendirir ve mahkeme kararının etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak adına gerekli adımları atarlar.

Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu
Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu

Av. Harun Ümit Eren ve Av. Bahadır Gökhan Kaya’nın 2016 yılında kurmuş olduğu Kapital Hukuk Bürosu; değişen ve globalleşen dünyaya müvekkillerinin uyumlanmasını hedefler. Bünyesindeki avukatları, sigorta uzmanları ve icra ekibiyle, ticari faaliyetler için yurtiçi veya uluslararası alanda Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Sigorta Hukuku, İcra-İflas Hukuku ve Vergi /SGK Hukuku alanlarında yoğunlaşarak daha kaliteli ve kapsamlı hizmet vermeyi hedefler.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İzmir Avukat İletişim & Telefon Numarası

Danışmak istediğiniz her konuda bize ulaşın!

BİZE ULAŞIN