Nişan Hükümleri ve Nişanın Bozulması Sonucu Tazminat Davası

Toplumun en küçük yapı taşı olan ailenin kurulmasının adımlarından biri evlenmedir. Evliliğe gidiş yolunda ilk adım ise nişanlanmadır. Nişanlanma, tarafların evlenmeye yönelik iradelerinin olduğunu gösterir. Bu yazımızda, nişanlılığın gerçekleşmesine ilişkin unsurlar,  bozulmasıyla tarafların kullanabileceği haklar ve birbirlerinden talep edebilecekleri hakkında bilgiler paylaşacağız.

Nişanın bozulmasının hukuki sonuçları, nişan bozulması sonucu tazminat davası ve diğer hukuki davalar hakkında hukuki destek almak için İzmir boşanma avukatı hizmetimizden faydalanbilirsiniz.

Nişan Nedir?

Nişanlanma Türk Medeni Kanunu’nun 118. Maddesinde açıklanmıştır. Kanun maddesine göre, bir erkek ve kadının karşılıklı olarak birbirlerine evlenme vaadinde bulunmalarıyla nişanlanma gerçekleşir.

Nişanlanmanın Şekli Şartı Var Mıdır?

Nişanlanma için kanunda belirlenmiş olan herhangi bir şekil şartı bulunmamaktadır.

Nişanlanma İradesi Örtülü Olabilir mi?

Nişanlanma teklifinin kabulü örtülü gerçekleştirilebilir. Bir tarafın aldığı yüzüğün kabul edilmesi ve takılması örtülü gerçekleştirilen kabule örnek gösterilebilir.

Nişan Töreni Yapılması Zorunlu Mudur?

Nişanlanmanın gerçekleşmesi için tarafların tören düzenlemesi zorunlu değildir. Herhangi bir şahit bulunması da şart değildir. Taraflardan biri diğerinin evlenme teklifini kabul ettiğinde taraflar nişanlanmış sayılırlar.

Nişanlanma Ne Zaman Geçersiz Olur?

Nişan hukuka, ahlaka, kişilik haklarına ve kanunlara aykırı şekilde yapılırsa geçersiz olur. Hali hazırda evli olan kişiler ve akıl hastaları nişanlanamaz. Nişanlanma ve evlenme şahıslara sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğundan işlemler temsilci aracılığıyla gerçekleştirilemez. Taraflar, nişanlanmaya yönelik iradelerini bizzat açıklamalıdırlar. Aksi durumda nişanlanma geçersiz olur.

Muvazaalı Nişanlanmalar Geçerli Midir?

Dışarı gerçek bir nişanlanma gibi gösterilen, aslında tarafların gerçek bir nişanlanma iradesi olmadan yaptıkları nişanlanma işlemleri muvazaalı nişanlanma olarak kabul edilir ve hükümsüzdür.

Nişanlanmadan Sonra Evlenme İçin Süre Belirlenebilir mi?

Nişanlılığın geçerli olacağı süre belirlenemez. Taraflar bir evlenme günü belirleyip nişanlılığın o güne dek süreceğini beyan etseler de bu durumun hukuki bağlayıcılığı yoktur.

Nişanlanma Şarta Bağlanabilir mi?

Nişanlanma geciktirici veya bozucu şarta bağlanabilir. Örneğin, taraflardan biri diğerinin üniversiteden mezun olduğu günden itibaren nişanlılığın başlayacağını söylerse bu geciktirici şarttır. Taraflardan birinin kurduğu şirketin batması halinde nişanlılığın sona ereceğinin kararlaştırılması ise bozucu şarttır. Nişanlanma için bu şekilde şartlar belirlenebilir ancak ahlaka, hukuka veya kanuna aykırı şartların belirlenmesi mümkün değildir. Böyle şartlar konulduğu günden itibaren hükümsüzdür.

Nişanlılığın Başlayacağı Zaman Belirlenebilir mi?

Nişanlılığın ne zaman başlayacağı kararlaştırılabilir. Nişanlanmaya karar verilen gün ile nişanlılığın başlaması kararlaştırılan gün arasındaki sürede nişanlılık hükümleri uygulanmaz. Bu sürede bozma gerçekleşirse bozmadan kaynaklanan haklar karşı taraftan istenemez.

18 Yaşından Küçükler Nişanlanabilirler mi?

Hukuken küçük sayılan kişiler yasal temsilcilerinin rızası olması koşuluyla nişanlanabilirler. Sınırlı ehliyetsiz bir kimse ile tam ehliyetli biri nişanlanırsa tam ehliyetli olan hem kişisel hem mali sonuçlar açısından bağlıdır.

Nişanlanmanın Getirdiği Yükümlülükler Nelerdir?

Nişanlanma, evlilik öncesi tarafların birbirlerini tanıyabilmeleri için ayrılan bir zaman dilimidir. Bu zaman diliminde tarafların birbirlerine karşı sadakat yükümlülükleri vardır.

Nişanı Bozan Kişi Tazminat Öder mi?

Taraflardan biri herhangi haklı bir sebep olmadan nişanı bozarsa diğer tarafa evlenme amacıyla yapılan harcamaları ve katlanılan fedakarlıkları maddi tazminat olarak ödemekle yükümlüdür. Kusursuz olan taraf, kusurlu olan taraftan nişanın bozulması sebebiyle yaşadığı zorluklar veya kişilik varlığına gelen zararlardan dolayı manevi tazminat da isteyebilir. Nişanlanmanın evlenmeye dönüşmemesiyle ilgili cayma tazminatı istenemez, isteneceğine dair şart önceden belirlenemez.

Tazminatı Kimler İsteyebilir?

Nişanın bozulmasında kusursuz olan taraf dışında, tarafın anne babası veya anne babası gibi davranan kimseler maddi tazminat talebinde bulunabilir. Anne-babası gibi olan kimseler kavramından anlaşılması gereken kısa süreli görüşülen akrabalar değil, gerçekten de anne babanın hayatta olmadığı veya çocuğun bakımını üstlenmedikleri durumlarda anne babanın yerine geçen kimselerdir. Bu kişilerin akraba olması zorunlu değildir.

Nişanlılar Birbirlerini Evlenmeye Zorlamak İçin Dava Açabilirler mi?

Nişanlılık evlenme vaadiyle gerçekleşmiş olsa da bu durum taraflara birbirlerini evlenme konusunda zorlama ve bu konuda dava açma hakkını vermez.

Nişanlılık Bozulursa Hediyeler Geri Verilir mi?

Hediyelerin iadesiyle ilgili şartlar Türk Medeni Kanunu 122. Maddede düzenlenmiştir. Buna göre, nişanlanma için verilen alışılmışın dışında hediyeler geri istenebilir. Anne babalar veya anne baba gibi davranan kimseler verdikleri alışılmışın dışında olan hediyeleri geri isteyebilir.

Nişanlılıkla İlgili Zamanaşımı Süreleri Nelerdir?

Nişanlılığın sona ermesiyle tarafların elde ettikleri hakların kullanımı nişanın bozulduğunun öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içinde zamanaşımına uğrar.

Sonuç

Nişanlılığın gerçekleşmesi bazı ehliyet koşullarının varlığına bağlıdır. Nişanlanmanın gerçekleşmesiyle taraflara bazı yükümlülükler yüklenmiş olur. Nişanın bozulması halinde taraflar birbirlerinden kusurlarına göre maddi veya manevi tazminat talep edebilirler.

Diğer yazılarımıza göz atmak için blog sayfamıza göz atabilirsiniz.

Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu
Kapital Hukuk - İzmir Avukat & İzmir Hukuk Bürosu

Av. Harun Ümit Eren ve Av. Bahadır Gökhan Kaya’nın 2016 yılında kurmuş olduğu Kapital Hukuk Bürosu; değişen ve globalleşen dünyaya müvekkillerinin uyumlanmasını hedefler. Bünyesindeki avukatları, sigorta uzmanları ve icra ekibiyle, ticari faaliyetler için yurtiçi veya uluslararası alanda Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Sigorta Hukuku, İcra-İflas Hukuku ve Vergi /SGK Hukuku alanlarında yoğunlaşarak daha kaliteli ve kapsamlı hizmet vermeyi hedefler.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir