Banka haciz kaldırma nasıl yapılır? Banka hesabına haciz konulabilir mi? Bu yazımızda banka hesabına konulan haczi nasıl kaldırabileceğiniz konusunda sizi bilgilendireceğiz.
Bilindiği üzere icra takibinin kesinleşmesiyle birlikte, borcun tahsil edilmesi için borçlu kişinin mal varlığına, banka hesaplarına ve taşınmazlarına haciz koyma aşamasına geçilir. Bu sayede, dosya borcunun kapatılması amaçlanır. Ancak bazı alacak türleri, haciz işlemine konu edilemez. Örneğin, ölünceye kadar bakma alacağı, herhangi bir sebepten dolayı manevi tazminat alacağı, devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları, aile konutu, anne babanın çocuk malları üzerindeki haklar gibi alacak türleri haczedilemez.
Haciz işlemleriyle ilgili detaylı bilgi için İzmir icra avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Banka hesaplarına haciz koyma, alacak tahsil yöntemleri arasında uygulamada en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Borçlunun banka hesabında para bulunması durumunda, taşınmazlardaki gibi satış işlemleri gerekmeden alacak tahsil edilebilir. Bu nedenle, alacaklılar genellikle e-haciz yöntemini kullanarak borçların tahsilatını gerçekleştirirler.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz?
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler. Bankalar, haciz tebligatını aldıktan sonra maaş hesabının ne olduğunu görebilirler. Ancak, yazıda maaş hesabı olduğuna dair bir not yoksa, bankalar, riske girmemek adına, maaş hesabı olduğunu bile bile haciz uygulamaktadırlar.
Aktif sigortalı çalışanların maaşlarına haciz konulabilir, ancak bunun yolu, bankadaki maaş hesabına haciz uygulamak değil, borçlunun çalıştığı işyerine maaş haczi tebligatı göndermek suretiyle olur. Bu durumda, işveren, borçlunun maaşının tamamını değil, sadece 1/4’ünü ve diğer ücretlerini kesinti yaparak ödemekle yükümlüdür. İcra avukatı İzmir ve çevresi iller için ihtiyacınız olmuşsa deneyimli ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Alakalı içerik: İhtiyati Haciz Nedir?
İcra Dairesinin Banka Hesaplarına Bloke Koyması
İcra takibi başladıktan sonra borç ödenmez ve itiraz edilmezse, takip kesinleşir. Bu durumda alacaklı, haciz talep etme hakkı kazanır. Alacaklı ayrıca, icra dairesinden banka hesabınıza haciz koymasını isteyebilir ve icra dairesi de bu talep üzerine banka hesabınıza bloke koyabilir.
Alakalı içerik: İlamsız İcra Takibi Nedir?
Banka Hesabına Konan Haczin Süreci Nasıldır
Bir borçlu, 3. kişilere olan banka hesaplarındaki mevduat alacakları menkul hükümlüdür (İK madde 106/2). Bu alacaklar, hem haciz müzekkeresi ile hem de İİK’nın 89. maddesine uygun olarak düzenlenen haciz ihbarnamesi ile haczedilebilir. İİK’nın 89. maddesi, borçlunun üçüncü kişilerdeki mal ve alacaklarının haczi için kullanılır. Bu yolla, borçlu, başkasına karşı olan alacağına el konularak dosya borcunun kapatılması amaçlanır.
İlginizi çekebilir: İcra Takibi Süresinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
İcra takibi kesinleşen alacaklı, hangi yolu tercih edeceğine karar verdikten sonra talebini icra dairesine iletmelidir. Örneğin, alacaklı, borçlunun banka hesaplarına haciz koymak istiyorsa, icra dairesinden bankalara haciz müzekkeresi yazılmasını talep etmelidir. İcra dairesi tarafından gönderilen müzekkereleri alan banka veya bankalar, borçlunun banka hesaplarında dosya borcunu karşılayacak tutarda miktar mevcut ise, dosya borçlusunun tüm banka hesaplarına haciz blokesi koyar ve durumu icra dairesine bildirir. Bu talep ile icra takibi başlattığınız borçlunun banka hesaplarındaki mevduatına (parasına) haciz koyabilir ve koyduğunuz bu hacze müteakip, alacağınız kadarını icra dosyanıza isteyebilirsiniz. Borçlunun herhangi bir bankada mevduatı olduğunu düşünüyor veya biliyorsanız, banka hesaplarına haciz talebi, alacağınızın tahsilini kolaylaştıracak en hızlı ve rahat yollardan biridir.
Alakalı içerik: İcra Takibine İtiraz Nasıl Yapılır?
Hesaba Haciz Geldiğinde Ne Yapılmalı? Banka Haciz Kaldırmak Nedir?
Banka hesaplarına haciz konan kişiler, icra borcu nedeniyle banka haciz kaldırmak için dosya borcunu ödemek zorundadır. Aynı şekilde e-haciz yolu ile konan hacizler içinde e-haciz kaldırma yoluna gidilir. Dosya borcu ödendikten sonra, hacizlerin kaldırılması için icra dairesine başvurulmalı ve dosya kapatılmalıdır.
İcra dosyasındaki borç tamamen ödendiğinde, icra dairesi talebiniz üzerine, haciz koyan bankalara dosya borcunun ödendiğini bildirerek hacizlerin kaldırılmasını sağlayacak ve haciz işlemleri son bulacaktır. İcra dosyasının kapatılması sırasında, dosyada hiçbir borç kalmaması gerekmektedir. Bu nedenle, ödeme yapmadan önce icra dairesinden güncel borç tutarını öğrenmek faydalı olacaktır.
Bu yazımızda banka hesabına haciz konulabilir mi konusunu detaylıca inceledik. İcra dairesinin banka hesaplarına bloke koyması, banka haciz kaldırma talebi, vergi dairesi e haciz kaldırma ve banka bloke sorgulama konularında hukuki destek almak istiyorsanız Avukat İzmir Kapital Hukuk bürumuz ile iletişime geçebilirsiniz.
Eşin borcu nedeniyle diğer eşin banka hesabı haczedilebilir mi?
Bir eşin kendi şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir. Bu nedenle alacaklılar, eşinizin borcu yüzünden sizin banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlıklarınıza haciz koyamazlar.
Hacizli hesaba para gelirse ne olur?
Haciz kararından sonra hacizli hesaba para gelirse, gelen para haciz kapsamına alınmaz. Bu nedenle, bloke konulan hesaba para gelirse paraya bloke konulmaz.
Maaş hesabına bloke konulur mu?
Maaş hesabına el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.